PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

10 mar 2014
data:post.title
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, przygotowuję coś na szybko. Dzisiaj mini pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem i parmezanem. Dzieci uwielbiają to danie, które jest smaczne i sycące.


                                                                        SKŁADNIKI : 
  • 500 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka,wieprzowa mielona )
  • 1 bułka, kajzerka, namoczona i odciśnięta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
W misce mieszamy mięso z wszystkimi składnikami. Pozostawiamy na około 30 minut aby mięso naszło przyprawami. Ręką formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i pieczemy kilka minut, z każdej strony na głębokim oleju.

                                                         SOS POMIDOROWY : 
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 1 kartonik 500 ml pasty pomidorowej
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula,drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • sól,pieprz i słodka papryka do smaku
  • 1 łyżka oleju do podpieczenia cebuli
  • parmezan do posypania
Cebulę i czosnek podpiekamy na oleju,wlewamy wodę,dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy.Następnie wlewamy pastę pomidorową i doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy małe pulpeciki i gotujemy około 10 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go 1 łyżką mąki rozmieszanymi w niewielkiej ilości wody.
Sos podajemy do makaronu lub ziemniaków, całość posypujemy parmezanem.
Smacznego .





4 komentarze