- 1 kurczak 1,5 kg umyty,osuszony
- 1 łyżeczka kminku (ja dałam troszkę mniej)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- pieprz cayenne do smaku (ja dałam 1/4 łyżeczki,kurczak wyszedł ostry)
- sól,pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu
- 200 ml pasty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów
- natka pietruszki
Kolendrę i kminek przekładamy do moździerza,rozcieramy,następnie dodajemy resztę przypraw i ucieramy(bez soli i pieprzu).
Kurczaka nacieramy olejem,solimy i pieprzymy a następnie przyprawiamy przyprawami roztartymi w moździerzu,również od środka.Część przypraw zostawiamy do sosu.
Kurczaka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego,pieczemy około 30-40 minut,
w temperaturze 180*C ,aż się zarumieni z każdej strony(aby zbytnio się nie skurczył przykrywamy go folią aluminiową ).
Cebule podpiekamy na patelni,na łyżce masła,wlewamy bulion,przecier i dodajemy resztę przypraw.Sos zagotowujemy.
Kurczaka już trochę podpieczonego wyciągamy z piekarnika i polewamy gorącym sosem.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut aż sos zredukuje swoją objętość a kurczak zrobi się miękki i soczysty.
Pikantnego kurczaka,posypujemy natką pietruszki i podajemy z ryżem polanym ostrym sosem.
Smacznego.
Super kurczak, lubię na ostro, w tym tygodniu w,kuchni Lidla, pyszne pstrągi, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń