SKŁADNIKI :
- 250-500 g makaronu szpinakowego
- 2 szklanki listków świeżej bazyli
- 1 ząbek czosnku,obrany
- 1/2 szklanki oliwy
- garść orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al-dente,odcedzamy,skrapiamy oliwą i przekładamy do miski,mieszamy.W ten sposób unikniemy sklejenia się makaronu.
Do wysokiego naczynia przekładamy umyte listki bazyli,rozdrabniamy blenderem z czosnkiem,orzechami i oliwą aż uzyskamy konsystęcję drobnych ziarenek.Wsypujemy starty parmezan,lekko miksujemy i mieszamy,doprawiamy do smaku solą.Do makaronu wlewamy porcję pesto,mieszamy,jeżeli jest pesto za mało to jeszcze dokładamy.
Na talerze rozkładamy porcje makaronu,skrapiamy oliwą z oliwek (ja użyłam oliwy z pestek winogron) posypujemy parmezanem,dekorujemy listkami bazyli i podajemy.
Smacznego.
Pycha makaronik, też kupiłam w Lidlu ten szpinakowy, naprawdę dobry, podałam go z kurczakiem i szpinakiem, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńpoezja smaku
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html
mogłabym zajadać to danie codziennie:)
OdpowiedzUsuń