MAKARON SZPINAKOWY Z PESTO BAZYLIOWYM

06.03.2014
data:post.title
Dzisiaj pomysł na bardzo smaczne i proste danie włoskie,z pesto bazyliowym.Właśnie w Lidlu dni włoskie i można dostać makarony smakowe i nie tylko.Ja zasmakowała się w makaronie szpinakowym a podałam go z świeżym pesto i parmezanem,muszę stwierdzić że to pyszne połączenie.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 250-500 g makaronu szpinakowego 
  • 2 szklanki listków świeżej bazyli
  • 1 ząbek czosnku,obrany
  • 1/2 szklanki oliwy
  • garść orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól do smaku

                                                             PRZYGOTOWANIE :  

Makaron gotujemy al-dente,odcedzamy,skrapiamy oliwą i przekładamy do miski,mieszamy.W ten sposób unikniemy sklejenia się makaronu.
Do wysokiego naczynia przekładamy umyte listki bazyli,rozdrabniamy blenderem z czosnkiem,orzechami i oliwą aż uzyskamy konsystęcję drobnych ziarenek.Wsypujemy starty parmezan,lekko miksujemy i mieszamy,doprawiamy do smaku solą.Do makaronu wlewamy porcję pesto,mieszamy,jeżeli jest pesto  za mało to jeszcze dokładamy.
Na talerze rozkładamy porcje makaronu,skrapiamy oliwą z oliwek (ja użyłam oliwy z pestek winogron) posypujemy parmezanem,dekorujemy listkami bazyli i podajemy.
Smacznego.




4 komentarze

  1. Pycha makaronik, też kupiłam w Lidlu ten szpinakowy, naprawdę dobry, podałam go z kurczakiem i szpinakiem, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poezja smaku

    Zapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. mogłabym zajadać to danie codziennie:)

    OdpowiedzUsuń