SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dkg kiszonej kapusty,ugotowanej,odciśniętej i pokrojonej
- 1 mała cebula
- 10 dkg wędzonego boczku
- sól,pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko do posmarowania ślimaczków
Boczek i cebulę drobno kroimy,podpiekamy na patelni na łyżce oleju,mieszamy,dodajemy kapustę jeszcze chwilkę pieczemy,doprawiamy do smaku.Przekładamy farsz do miski,studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy,rozkładamy równomiernie farsz,ciasto zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Kroimy ciasto na 2 cm plastry,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy ślimaczki rozmąconym jajkiem.Pieczemy w temp. 200 *C,przez 15 minut aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.
bardzo fajny i szybki pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubimy:) mniammm
OdpowiedzUsuńPycha, lubię takie przekąski, też kupuję ciasto light w Lidlu :)
OdpowiedzUsuń