BISZKOPT CZEKOLADOWY :
KREM ŚMIETANOWO - SEROWY :
- 3 kubeczki śmietany po 200 ml 30 %
- 400 g serka naturalnego w kubeczku
- 2 duże,płaskie łyżki żelatyny namoczone w 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 cukry waniliowe
- 2-3 łyżki cukru
- 100 g czekolady gorzkiej + 1/4 szklanki mleka
- 1 słoiczek dowolnego dżemu,u mnie powidła
- 1 szklanka herbaty z cukrem i cytryną
Czekoladę łamiemy na kawałki,wlewamy mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce.Dokładnie mieszamy i studzimy czekoladę(najlepiej włożyć ją na 15 minut do zamrażarki)
Z ubitej śmietany oddzielamy 1/4 część którą mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.
Biszkopt kroimy na trzy blaty.
Pierwszy układamy na talerzu,nasączamy zimną herbatą,smarujemy powidłami i kładziemy część śmietany,przykrywamy drugim blatem biszkoptu,lekko go dociskamy,nasączamy,smarujemy powidłami i kładziemy resztę śmietany(trochę odkładamy do dekoracji).
Następnie trzeci blat ciasta,namaczamy i rozsmarowujemy masę czekoladową,równo ją formując na wierzchu i bokach tortu.Tort dowolnie dekorujemy.Przekładamy do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Podajemy schłodzony.
Wygląda przepysznie, z chęcią bym się poczęstowała, ja do tortów i deserów też kupuje śmietankę Pilos, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Gosiu :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, uwielbiam czekoladowe torty:)
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda:) porywam kawałek!
OdpowiedzUsuń