SKŁADNIKI :
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 części selera
- por,mały kawałek pokrojony w talarki
- 1 cebula,obrana i pokrojona w kostkę
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego i kilka ziarnek pieprzu
- 2 szklanki wody + 1 szklanka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku,przeciśniętego przez praskę
- 1 woreczek kaszy jaglanej 100g (można dodać troszkę więcej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ostra papryka i pieprz do smaku
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,przekładamy do garnka łącznie z cebulą,liściem laurowym,zielem i pieprzem w ziarnkach.Wlewamy 2 szklanki wody i prużymy na małym ogniu około 20 minut.
Warzywa są już bardzo miękkie,teraz wsypujemy kaszę jaglaną i mieszamy.Chwilkę gotujemy na małym ogniu,dolewamy wody (nie koniecznie szklankę,tyle ile wchłonie kasza) i dodajemy przecier pomidorowy.
Mieszamy,gotujemy około 15 minut.Zakręcamy gaz.Paprykarz doprawiamy do smaku cukrem,solą papryką,sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem,ewentualnie dodajemy jeszcze przecieru.
Pozostawiamy kaszę w garnku,pod przykryciem aż całkowicie ostygnie i wciągnie całe płyny.Przechowuję paprykarz w słoiku kilka dni w lodówce,aż cały zostanie zjedzony.
świetny pomysł zamiast ryżu:) wykorzystam przepis:d
OdpowiedzUsuń