PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

01.03.2014
data:post.title
Smaczny,zdrowy paprykarz z dodatkiem kaszy jaglanej.Przygotowałam go już któryś raz, wszystkim taka wersja paprykarzu smakuje więc pora napisać przepis.Często zapominamy o kaszy jaglanej,myślę że ten przepis zaskoczy nie jedną osobę.Polecam.


                                                           SKŁADNIKI : 
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 części selera
  • por,mały kawałek pokrojony w talarki 
  • 1 cebula,obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego i kilka ziarnek pieprzu
  • 2 szklanki wody + 1 szklanka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku,przeciśniętego przez praskę 
  • 1 woreczek kaszy jaglanej  100g (można dodać troszkę więcej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ostra papryka i pieprz do smaku
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,przekładamy do garnka łącznie z cebulą,liściem laurowym,zielem i pieprzem w ziarnkach.Wlewamy 2 szklanki wody i prużymy na małym ogniu około 20 minut.
Warzywa są już bardzo miękkie,teraz wsypujemy kaszę jaglaną i mieszamy.Chwilkę gotujemy na małym ogniu,dolewamy wody (nie koniecznie szklankę,tyle ile wchłonie kasza) i dodajemy przecier pomidorowy.
Mieszamy,gotujemy około 15 minut.Zakręcamy gaz.Paprykarz doprawiamy do smaku cukrem,solą papryką,sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem,ewentualnie dodajemy jeszcze przecieru.
Pozostawiamy kaszę w garnku,pod przykryciem aż całkowicie ostygnie i wciągnie całe płyny.Przechowuję paprykarz w słoiku kilka dni w lodówce,aż cały zostanie zjedzony.
Polecam do ciemnego pieczywa.Smacznego.




Co do kanapki?

1 komentarz

  1. świetny pomysł zamiast ryżu:) wykorzystam przepis:d

    OdpowiedzUsuń