GULASZ PO MEKSYKAŃSKU

31.03.2014
data:post.title
Gulasz meksykański to pikantna potrawa,z dodatkiem typowych dla tego regionu składników jak : czerwona fasola,kukurydza i chilli.Ja dodałam jeszcze pieczarki,które świetnie się skomponowały w potrawie smakowo.Gulasz podałam do ryżu.Polecam sprawdzony przepis.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa łopatki wieprzowej
  • 150 g przecieru pomidorowego 30%
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasolki czerwonej w puszce
  • sól,pieprz do smaku
  • szczypta chilli,słodkiej papryki,oregano i kminku
  • 2 łyżki oleju
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
Mięso kroimy w kostkę,podpiekamy w garnku na oleju,dodajemy pokrojoną w Kostkę cebulę.Wlewamy 2 szklanki wody,dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i przecier pomidorowy.Gotujemy do miękkości mięsa.Pod koniec gotowania dodajemy fasolkę z zalewą,odcedzoną kukurydzę i przeciśnięty czosnek.Gulasz doprawiamy do smaku,jeżeli chcemy ostrzejszy dodajemy więcej chilli.Gulasz wychodzi gesty i bardzo smaczny.
Polecam podac go do ryżu.
Smacznego.



1 komentarz

  1. Pycha, lubię takie syte zupki, polecam również gulasz z kminkiem i pieczoną papryką ,kuchnia Lidla, jest również pyszny.

    OdpowiedzUsuń