BISZKOPT KAKAOWY DO TORTÓW

23 mar 2014
data:post.title
Biszkopt idealny do tortów, wysoki, puszysty i kakaowy. Aby był wysoki musimy pamiętać o tym żeby białka były długo ubijane. Piekę go już któryś raz z kolei, kiedy się spieszyłam ciasto wychodziło niższe bo białka były za krótko ubijane ale teraz wychodzi mi piękny i wysoki na około 5-6 cm w formie na tortownicę. Jeżeli pieczemy w blaszce o wymiarach 25/30 wyjdą nam dwa blaty, idealne do przekładania kremami.


                                     SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm i blaszkę 25/30 cm
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki ciemnego kakao
Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką.
Formę na biszkopt smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.



10 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Tradycyjna tortownica,w jakiej się piecze od lat,wersja mini tortownicy odpada.

      Usuń
  2. witam chciałabym zrobić to ciasto w wersji XL blacha 30x40 cm czy mogę podwoić ilość składników i co z czasem pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt można podwoic na większą blaszkę, nie wiem jakiej wysokości wyjdzie ale warto spróbowac. Czas pieczenia raczej ten sam,30-40 minut, po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Mariolu ciasto wyszło XXL ! pyszne i wysokie wuzetka palce lizać dziękuje :)

      Usuń
  4. Czy do tego biszkoptu mogę też dać ocet do jajek?

    OdpowiedzUsuń