Biszkopt idealny do tortów, wysoki, puszysty i kakaowy. Aby był wysoki musimy pamiętać o tym żeby białka były długo ubijane. Piekę go już któryś raz z kolei, kiedy się spieszyłam ciasto wychodziło niższe bo białka były za krótko ubijane ale teraz wychodzi mi piękny i wysoki na około 5-6 cm w formie na tortownicę. Jeżeli pieczemy w blaszce o wymiarach 25/30 wyjdą nam dwa blaty, idealne do przekładania kremami.
SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm i blaszkę 25/30 cm
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki ciemnego kakao
Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką.
Formę na biszkopt smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.
świetnie wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuńA jakie są wymiary formy?
OdpowiedzUsuńTradycyjna tortownica,w jakiej się piecze od lat,wersja mini tortownicy odpada.
Usuńa jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszkę używam do pieczenia biszkoptu 25/30 cm
Usuńwitam chciałabym zrobić to ciasto w wersji XL blacha 30x40 cm czy mogę podwoić ilość składników i co z czasem pieczenia?
OdpowiedzUsuńBiszkopt można podwoic na większą blaszkę, nie wiem jakiej wysokości wyjdzie ale warto spróbowac. Czas pieczenia raczej ten sam,30-40 minut, po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńDroga Mariolu ciasto wyszło XXL ! pyszne i wysokie wuzetka palce lizać dziękuje :)
UsuńDziękuje i smacznego :)
UsuńCzy do tego biszkoptu mogę też dać ocet do jajek?
OdpowiedzUsuń