ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI

05.03.2014
data:post.title
Danie bardzo tradycyjne i bardzo smaczne,śledziki lekko kwaskowe z dodatkiem ogórka i cebuli,idealne na postne dni i nie tylko.
Dla tych co uwielbiają śledziki szczególnie polecam :)


                                                             SKŁADNIKI : 

  • 5-6 płatów śledziowych  (ja użyłam słoik śledzi wiejskich w oleju z cebulką ) mogą być również matiasy tylko dobrze wymoczone
  • 2 cebule czerwone 
  • 5 ogórków konserwowych
  • 200 ml gęstej śmietany 12 % 
  • pieprz do smaku
                                                            DODATKOWO : 

Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach,obranych i pokrojonych.Ziemniaki gotowałam na parze,wyszły bardzo pyszne.
Śledziki dobrze odcedzamy z oleju,najlepiej na durszlaku.Cebulkę obieramy,kroimy w plasterki a ogórki w kostkę.Wszystko przekładamy do miski,dodajemy śmietanę doprawiamy do smaku pieprzem i mieszamy.Sałatkę przechowujemy w lodówce,podajemy do ziemniaków,pieczywa lub zjadamy samą .
Smacznego.



1 komentarz