CIASTO :
polecam ciemny biszkopt do ciasta,możemy go upiec w blaszce prostokątnej
lub okrągły :
biszkopt kakaowy
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego (uzyłam Pilos z Lidla,jest super)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100g margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- dodatkowo rodzynki,orzechy
POLEWA :
- 250g krówek
- 2 łyżki mleka
DODATKOWO :
- 1 szklanka herbaty z cukrem
- orzechy do posypania ciasta,u mnie migdały w płatkach
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół,wkładamy pierwszy blat ciasta do formy w której się piekło ciasto,nasączamy lekko herbatą z cukrem.Wylewamy część gorącego sera,przykrywamy drugim ciastem,nasączamy i wylewamy resztę sera.
Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki na kilka godzin,masa serowa musi zastygnąć.Zimny sernik polewamy gorącą polewą korówkową ,wyrównujemy.Musimy uważać aby cała masa nie spłynęła po bokach,ciasto posypujemy migdałami.Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Fantastyczny!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis, ja też do serników kupuję ten twarożek Pilos, jest super :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu taki zrobić, intryguje mnie bowiem od dawna :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! chętnie skusiłabym się na jeden kawałek ;)
OdpowiedzUsuń