SERNIK GOTOWANY Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ

30 mar 2014
data:post.title
Sernik gotowany jest równie pyszny jak sernik pieczony,różnica polega na gotowaniu sera a nie pieczeniu.Ciasto które będziemy przekładać pieczemy dowolne,może to być biszkopt biały lub ciemny,albo ciasto miodowe.Myślę że sernik gotowany można wykonać na wiele sposobów a polewa dowolna,u mnie korówkowa lub czekoladowa.


                                                            CIASTO : 
  polecam ciemny biszkopt do ciasta,możemy go upiec w blaszce prostokątnej
  lub okrągły  :                                  
 

  biszkopt kakaowy




      SER :

  • 1 kg sera wiaderkowego (uzyłam Pilos z Lidla,jest super)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • dodatkowo rodzynki,orzechy
Masło i cukry wkładamy do garnka,ogrzewając rozpuszczamy.Następnie dodajemy cały twaróg,jajko i wlewamy mąkę wymieszaną z budyniem i mlekiem.Ser podgrzewamy cały czas mieszając aż się zagotuje.Masa jest płynna.

                                                           POLEWA : 

  • 250g krówek
  • 2 łyżki mleka
Krówki łamiemy na mniejsze kawałki,jak są ciągnące to wrzucamy do garnka całe,wlewamy mleko.Podgrzewamy mieszając aż cukierki się rozpuszczą a masa stanie gładka i gęsta.Należy ją przygotować zaraz przed polaniem ciasta.

                                                  DODATKOWO : 

  • 1 szklanka herbaty z cukrem
  • orzechy do posypania ciasta,u mnie migdały w płatkach

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół,wkładamy pierwszy blat ciasta do formy w której się piekło ciasto,nasączamy lekko herbatą z cukrem.Wylewamy część gorącego sera,przykrywamy drugim ciastem,nasączamy i wylewamy resztę sera.
Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki na kilka godzin,masa serowa musi zastygnąć.Zimny sernik polewamy gorącą polewą korówkową ,wyrównujemy.Musimy uważać aby cała masa nie spłynęła po bokach,ciasto posypujemy migdałami.Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.




4 komentarze

  1. Na pewno wypróbuję przepis, ja też do serników kupuję ten twarożek Pilos, jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu taki zrobić, intryguje mnie bowiem od dawna :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! chętnie skusiłabym się na jeden kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń