SERNIK WIŚNIOWY NA CIEMNYM SPODZIE

4 sie 2015
data:post.title
Sernik to chyba jedno z najpyszniejszych ciast, które nie trzeba zachwalać, samo szybko znika z talerzy.  Dzisiaj połączyłam kakao, wanilię i wiśnie w jedną, słodką pysznośc, natomiast góra to beza kokosowa. Jak dla mnie super, ciasto w sezonie wiśniowym sprawdza się najlepiej, ponieważ owoce się soczyste i aromatyczne. Polecam.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 duże łyżki kakao
Zimną margarynę siekamy na stolnicy na kawałki, dodajemy żółtka, cukier puder i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zagniatamy półkruche ciasto do momentu aż składniki się połączą. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.

                                                                            SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 5 jajek
  • 50 g rozpuszczonej margaryny 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń wiśniowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 30-40 dkg wiśni
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na puch. Dalej ucierając dodajemy cały ser, następnie wlewamy ostudzoną margarynę i dodajemy ubite na sztywno białka. Masę serową dzielimy na pół, do jednej dodajemy budyń waniliowy i mieszamy. Do drugiej dodajemy wydrylowane, lekko odciśnięte wiśnie oraz budyń wiśniowy, mieszamy.

                                                                           PIANA : 
  • 1/2 szklanki kokosu 
  • 3 białka ( pozostałe z jajek z ciasta )
  • 2 łyżki cukru
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijając wsypujemy kokos. 

                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 25/30 ).
  2. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, jeżeli jest twarde możemy je zetrzeć na tarce jarzynowej i równo rozłożyć.
  3. Na ciasto wylewamy masę wiśniową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 * C. Kiedy sernik lekko się podpiecze rozkładamy na niego, najlepiej łyżką masę waniliową ( masa serowa wiśniowa jest rzadsza więc jeżeli chcemy aby sery się nie pomieszały musimy podpiekać je osobno ) i pieczemy 35-40 minut, uważając aby ciasto się nie spiekło.
  4. Pod koniec pieczenia wylewamy bezę kokosową, pieczemy jeszcze 5-10 minut na funkcji góra. 
  5. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, około 1 godziny. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy spód czekoladowy stanie się bardziej wilgotny. 
  6. Przed podaniem serniczek dekorujemy listkami mięty i wiśniami. Smacznego. 





6 komentarzy

  1. Ciekawe czy z inną mąką wyjdzie, gdyż ja pszennej nie mogę, a ciacho wyglada obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jest pani na diecie bezglutenowej to można przygotowac sernik na mące kukurydzianej lub upiec sernik bez
      spodu :) to też będzie dobra alternatywa.

      Usuń
  2. Super to ciasto! Zapisuję sobie przepis:) Wprawdzie nie mam już wiśni, ale myślę, że inne owoce również się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce do serniczka można dodawac wprawdzie wszystkie :)

      Usuń
  3. Ależ ono piękne! Smakować musiało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przecudownie, jeśli smakuje tak samo, to musi być bajka :D

    OdpowiedzUsuń