Dzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką. Jest to wersja orginalna, przez to nie zawiera soli ani pieprzu. Jednajk są już jej udziwnienia jak dodatek ogórka, ketchupu i innych składników. 
                                                                   SKŁADNIKI : 
- 5-7 jajek ugotowanych na twardo
 - 300 g żółtego sera
 - 2 cebula czerwone lub por, biała część
 - 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie
 - 6-7 łyżek majonezu
 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
- Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem.
 - Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki.
 - Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
 - Tuńczyka odcedzamy na sitku.
 - Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka.
 - Sałatkę dekorujemy dowolnie.
 - Podajemy schłodzoną.
 
     Zapraszam również do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :)














Smaczna sałatka, jak wiele wschodnich sałatek :) Swoją drogą nazwa pierogów ruskich pochodzi od Rusi Halickiej, gdzie były lokalnym przysmakiem i skąd przywędrowały w głąb Polski (w czasach, kiedy i Ruś Halicka była Polska). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za informacje :) muszę więcej poczytać o potrawach z innych rejonów świata :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku.
UsuńTaka prosta, a jaka smaczna. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
elegancka i do tego na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuń