SAŁATKA KIJOWSKA, WARSTWOWA + FILMIK

31 gru 2016
data:post.title
Dzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką. Jest to wersja orginalna, przez to nie zawiera soli ani pieprzu. Jednajk są już jej udziwnienia jak dodatek ogórka, ketchupu i innych składników. 


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 5-7 jajek ugotowanych na twardo 
  • 300 g żółtego sera
  • 2 cebula czerwone lub por, biała część
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie 
  • 6-7 łyżek majonezu
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki.
  3. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
  4. Tuńczyka odcedzamy na sitku.
  5. Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka. 
  6. Sałatkę dekorujemy dowolnie. 
  7. Podajemy schłodzoną. 
     Zapraszam również do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :)




 

4 komentarze

  1. Smaczna sałatka, jak wiele wschodnich sałatek :) Swoją drogą nazwa pierogów ruskich pochodzi od Rusi Halickiej, gdzie były lokalnym przysmakiem i skąd przywędrowały w głąb Polski (w czasach, kiedy i Ruś Halicka była Polska). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informacje :) muszę więcej poczytać o potrawach z innych rejonów świata :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku.

      Usuń
  2. Taka prosta, a jaka smaczna. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. elegancka i do tego na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń