SERNIK SZACHOWNICA

3 lut 2014
data:post.title
Sernik bardzo smaczny, efektownie wygląda i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Przepis  źródło intranet. Polecam :)


                                                           SKŁADNIKI NA CIASTO : 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody 
  • 4 duże jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka ,wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao z budyniem. Formę o wymiarach  30/25, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 170-180 *C, przez około 25 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po ostudzeniu kroimy zaczynając od krótszej strony, na 8 kawałków.

                                                                            SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego, mielonego 
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie ser, budyń i dokładnie mieszamy.
Na koniec piana z białek ubita na sztywno, delikatnie mieszamy aż składniki sera się połączą.
Na blaszkę, na której piekliśmy biszkopt (wyłożoną papierem), kładziemy cztery kawałki ciasta, zachowując odstęp około 2 cm odległości. Luki wypełniamy połową masy twarogowej aż będzie równa powierzchnia, na to kładziemy pozostałe paski ciasta i wylewamy resztę sera.
Paski lekko wcisnęłam w ser bo troszkę odstawały. Sernik pieczemy około 50 minut w temperaturze 170-180 *C.
Po upieczeniu pozwalamy ciastu spokojnie ostygnąć, nie otwieramy piekarnika przez około 1 godzinę.
Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną, ciemną czekoladą i posypujemy wiórkami.
Sernik kroimy wzdłuż tak aby było widać szachownicę z ciasta.
Smacznego.




4 komentarze