CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

29 cze 2014
data:post.title
Ciasto prawie jak tort, bardzo owocowe, bardzo efektownie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Owoce dodałam sezonowe,takie jakie znalazłam na działce, jednak możemy użyć tylko malin lub samych truskawek. Polecam mój przepis na letnie ciasto.



                                                     BISZKOPT CZEKOLADOWY :
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 duże łyżki z czubkiem, ciemnego kakao 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki  mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 szklanki oleju
Białka ubijamy, mikserem na sztywno. Dalej ubijając wlewamy żółtka, wsypujemy cukier, następnie wlewamy mleko, olej i na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wylewamy cisto i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 *C. Biszkopt nie rośnie zbyt wysoki, więc proszę się nie martwić, jednak da się go przeciąć na dwie połowy a górkę, która powstanie na środku ciasta ścinamy i kruszymy.

                                                ŚMIETANA  Z TRUSKAWKAMI :

  • 2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml ( użyłam Pilos z Lidla) 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 20 dkg truskawek 
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1/2 szklanki gorącej,przegotowanej wody
  • trochę dowolnych owoców do dekoracji ciasta 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Truskawki oczyszczamy, myjemy, rozdrabniamy w miseczce widelcem na papkę.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, po rozpuszczeniu i ostygnięciu dodajemy do niej rozgniecione truskawki, mieszamy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie.
Bardzo zimne śmietany ( dobrze jest je przed ubijaniem włożyć na 20 minut do zamrażarki ) , przelewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukry i ubijamy robotem na sztywno. Następnie wlewamy do śmietany truskawki z galaretką, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy masę do lodówki na kilka minut, aż trochę stężeje.
Z biszkoptu ścinamy górkę która powstała na czubku ciasta, kruszymy ją a ciasto kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy część śmietany, przykrywamy drugą połówką i wykładamy resztę masy, którą równo rozsmarowujemy również na boki ciasta.
Na sam wierzch wysypujemy pokruszone ciasto,lekko je dociskając. Całość dekorujemy letnimi owocami i listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.
Smacznego.






6 komentarzy

  1. Boskie, piękne, wygląda przepysznie, zapraszam do siebie na cappuccino, też ze śmietanką Pilos, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie to już nie ciasto, to piękny tort:) naprawdę wyszedł ci boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to pysznie wygląda, a pewnie smakuje nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne i kuszące ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tort czekoladowy. Uważam, że idealnie pasuje na urodziny i inne wyjątkowe okazje. Z początku miałam problem z biszkoptem ale od kiedy korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ zawsze wychodzi idealny. Stałam się prawdziwą mistrzynią tortów czekoladowych.

    OdpowiedzUsuń