TARTA Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

20 cze 2014
data:post.title

Polecam bardzo prostą tartę, wprawdzie nic nowego, tylko kruche ciasto, bita śmietana i sezonowe truskawki. Ciasto pyszne, polecam.


                                                         SKŁADNIKI  NA  TARTĘ  :
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 100 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany, najlepiej 18 % 
Z podanych składników zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je, podsypując blat mąką, wielkości odpowiadającej naszej formie na tartę. Jeżeli nie mamy takiej formy możemy użyć dowolną prostokątną.Formę lekko naoliwiamy i układamy nasze ciasto,lekko je dociskając, odcinamy brzegi które będą wystawać . Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180- 190 * C, przez około 25 minut.
Ciasto studzimy w formie.
                                                                    BITA ŚMIETANA :
  • 300 ml śmietany 30 % 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny namoczona w 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczona 
Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, w wysokim naczyniu na sztywno.
Ciągle mieszając wlewamy ostudzoną, rozmieszaną żelatynę i energicznie miksujemy.

                                                                  DODATKOWO : 
  • 30 dkg truskawek
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody 
Truskawki przecinamy na połówki, galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Na tartę wykładamy całą śmietanę, układamy truskawki następnie tartę chłodzimy około 30 minut. Tężejącą galaretką smarujemy po wierzchu truskawki, najlepiej użyć do tego pędzelka.
Ciasto chłodzimy, smacznego :)



3 komentarze