GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA, MARYNOWANA W NESTEA GREEN TEA Z PUREE DYNIOWYM

28 paź 2014
data:post.title
Pierś kurczaka z nutą słodkości a to dzięki marynacie z green tea słodzonej, ekstraktem liści stewii. Podane z pure z dyni i  sałatką. Myślę że do tak pysznego dania nie trzeba nikogo zachęcać.


                                                                 SKŁADNIKI :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • papryka ostra w proszku
  • napój green tea cytrynowy
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż, przyprawiamy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem  i zalewamy nestea green tea.
Mięso pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Piersi odcedzamy, polewamy oliwą i grillujemy po kilka minut z każdej strony.


                                                                PUREE DYNIOWE :

  • 1/2 kg dyni bez pestek
  • szczypta soli
Dynię kroimy na kawałki, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy szczyptą soli do smaku.

                                                                  SAŁATKA :

  • garść miksu sałat
  • owoce granatu, borówki
  • kiełki z rzodkiewki 


Na talerzu kładziemy łyżkę pure z dyni, pokrojone piersi z kurczaka i sałatkę. Posypujemy owocami oraz skrapiamy odrobiną oliwy.
Pyszne i zdrowe danie gotowe, polecam.




1 komentarz

  1. uwielbiam grillowane piersi z kurczaka, a ta do tego jest przepięknie podana :) dlasklepow

    OdpowiedzUsuń