WUZETKA

26 paź 2014
data:post.title
Ciasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam.


                                                                  BISZKOPT ;

 podaję kakaowy, puszysty biszkopt na blaszkę; biszkopt kakaowy
                                                                                             

   













                                                                     MASA : 
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g serka waniliowego
  • 2 cukry waniliowe po 16 g 
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno, następnie wsypujemy cukry i dalej ubijając dodajemy serek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki na 10 minut.

                                                                      POLEWA : 
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny 
Mleko ogrzewamy aż będzie bardzo gorące, rozpuszczamy w nim żelatynę, następnie dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy ogrzewając aż czekolada się rozpuści.

                                                               DODATKOWO : 
  • 1/2 słoika dżemy np. z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka słodkiej herbaty do nasączenia 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwie równe połowy, Układamy pierwszą w blaszce, nasączamy herbatą, smarujemy połową dżemu i wykładamy masę śmietanową ( odrobinę zostawiamy do ozdoby).
 Przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i smarujemy dżemem, biszkopt lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy zimną i tężejącą już masę czekoladową, ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach wuzetkę porcjujemy i ozdabiamy pozostałą śmietaną.
Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.







12 komentarzy

  1. Witam,
    wuzetka jak z bajki :) Jako wielbicielka ciastek z kremem pochłonęłabym ją bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, mega smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. to moje ulubione ciasto :) Twoje wygląda na prawdę super... może podrzucę ten przepis żonie :)
    dlakieszeni

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! Twoja wuzetka wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie piekę biszkopt , nie mogę się doczekać, aż spróbuję Wuzetki! Dam znać, jak wyszła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka:-).Pieknie wyglada i oblednie smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam wuzetkę - jest tak przepyszna, że od razu podzieliłam się przepisem z koleżankami w pracy ;-) Jest to jedno z naszych ulubionych ciast! Dziękujemy!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry ☺️ proszę o pomoc mam zamiar zrobić tą wuzetkę w większej blaszce i dać 700 ml śmietanki 36%, ale zamiast żelatyny(boję się grudek) śmietanfix, czy wystarczy jeden, czy lepiej dać dwa? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń