SKŁADNIKI :
- 3 kg ogórków średniej wielkości
- 0,5 kg cebuli
- 2 marchewki
- 2 duże łyżki soli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 3/4 szklanki oleju
- do słoika : liść laurowy, ziele, pieprz, gorczyca, ząbek czosnku
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego 190 g
PRZYGOTOWANIE :
Warzywa myjemy, szatkujemy ogórki i marchew, wzdłuż na cienkie paski, lub jak ktoś woli w talarki. Cebulę również szatkujemy, przekładamy wszystko do miski, wsypujemy sól i pozostawiamy warzywa na około 1 godzinę aby puściły sok.
Następnie wsypujemy cukier, wlewamy olej, ocet i przecier wymieszany z wodą. Dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoiczków nakładamy sałatkę tak aby zalewa swobodnie przepływała między piklami.
Zakręcamy słoiki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Zakręcamy słoiki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Sałatkę w słoikach studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.
Takiej sałatki nie znam :-) a z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuń