RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ

22 lis 2015
data:post.title
Pierożki ravioli, przysmak nie jednej osoby. Farsz tym razem rybny, łosoś i ricotta okazał się bardzo smaczny. Wszystkim którzy lubią łososia i lepić pierożki polecam :)


                                                              SKŁADNIKI :
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • odrobina wody 
  • 1 łyżka oleju
                                                                   FARSZ : 
  • 150 g łososia z puszki Graal w sosie własnym
  • 100 g ricotty
  • łyżka posiekanego koperku
  • sol, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do polania pierożków
Składniki farszu wymieszać w miseczce i doprawić do smaku.

Mąkę przesiać i wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką.
Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy przestrzenie miedzy ciastem i farszem. Ciasto kroimy na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Podajemy ciepłe, polane oliwą z oliwek, smacznego !




3 komentarze