KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI

01.12.2015
data:post.title
Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z
warzywami, ale  idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 400 g mielonego, chudego mięsa
  • 1 średni burak
  • 1 cebula
  • 100 g fety
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta
  • sol, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry
  • sezam do obtoczenia
  • olej do smażenia kotletów
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  2. W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  3. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie. 
  4. Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania.
  5. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C. 
  6. Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem feta i tymiankiem. Smacznego.



1 komentarz