warzywami, ale idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło.
SKŁADNIKI :
- 400 g mielonego, chudego mięsa
- 1 średni burak
- 1 cebula
- 100 g fety
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta
- sol, pieprz, papryka w proszku do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry
- sezam do obtoczenia
- olej do smażenia kotletów
PRZYGOTOWANIE :
- Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie.
- Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C.
- Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem feta i tymiankiem. Smacznego.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń