SAŁATKA FIT Z KASZĄ BULGUR

7 kwi 2016
data:post.title
Zdrowa, pyszna i mało kaloryczna sałatka z kaszą bulgur, czyli popularną w krajach arabskich kaszą wytwarzaną z pszenicy durum. Bulgur można ugotować jak normalną kaszę lub zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. W tej pysznej sałatce nie brakuje witamin i białka z makreli firmy GRALL. Jest idealna na lekkie, mało kaloryczne a zarazem syte danie. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 150 g pszenicy durum ugotowanej
  • 170 g filetu z makreli GRALL w sosie musztardowo-chrzanowym
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • dowolne kiełki 
  • szczypiorek, koperek do smaku 
  • pieprz do smaku
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy.
Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety z makreli. Po bokach rozkładamy dowolne kiełki. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną. 
Smacznego. 

2 komentarze