MOSKALE - placki po góralsku

27 lis 2016
data:post.title
Moskale to potrawa kuchni góralskiej, a przywędrowała tam wraz z jeńcami rosyjskimi w trakcie pierwszej wojny światowej, stąd właśnie jej nazwa. Można je upiec na blaszce w piekarniku lub na patelni, na oleju. Są smaczne, pożywne idealnie z kefirem lub kwaśną śmietaną.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg ziemniaków
  • 400  mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% 
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. 
  2. Mielimy w maszynce i przekładamy do dużej miski łącznie z jajkami, mąką, śmietaną. Wyrabiamy łyżką na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  3. Formujemy łyżką małe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
  4. Podajemy posypane podpieczoną kiełbaską z kleksem gęstej śmietany.
  5. Smacznego. 





1 komentarz