Dzisiaj przepis na rewelacyjne i smaczne pulpeciki w zalewie octowej, pomidorowo- paprykowej. Są świetną przekąska, zakąską, idealne na większe przyjęcia i święta. Można je przygotować kilka dni wcześniej. Są chętnie zjadane i pięknie się prezentują na stole. Polecam.
                                                                  SKŁADNIKI : 
- 1 kg mięsa mielonego
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżka pieprzu
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 łyżka słodkiej papryki
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 2 jajka
 - olej do smażenia
 - mąką do obtoczenia pulpetów
 
                                                                     ZALEWA : 
- 1.5 l wody
 - 200 g przecieru pomidorowego
 - 3 łyżki cukru
 - 1 łyżka soli
 - 1 szklanka octu
 - 3 cebule
 - 2 łyżki oleju
 - 2 czerwone papryki
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - kilka kulek pieprzu
 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
- Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące.
 - Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz.
 - Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól, przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz.
 - Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy zalewą i po ostygnięciu zakrywamy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
 - Pulpety są bardzo pyszne a podajemy je schłodzone. Smacznego.
 















Mmm pychotka.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/