MUSSAKA

10.07.2013
data:post.title
Już jakiś czas temu miałam ochotę zrobić  tą zapiekankę ale jakoś motywacji nie miałam,jednak piękny kolor bakłażana skusił mnie,więc go kupiłam i resztę potrzebnych składników do mussaki.Mussaka to prosta zapiekanka,podawana w każdym domu greckim,pachnąca słońcem,latem ,pomidorami i bakłażanami a samo jej przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało.Wystarczą chęci i gotowe :)



                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 bakłażan,umyty,pokrojony wzdłuż na plastry o 0,5 cm
  • 1 średnia cukinia,umyta,pokrojona wzdłuż na plastry
  • 30 ml oleju
  • 1 duża cebula,posiekana
  • sól,pieprz
  • słodka papryka w proszku 
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatałowej
  • 2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych
  • 1/2 szklanki bulionu (rozpuściłam kostkę rosołową w szklance ciepłej wody)
  • opakowanie sera fety  200 g 
                                                 SOS BESZAMELOWY : 
  • 2 łyżki masła naturalnego 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  1. Na patelni z odrobiną olej(piekłam na patelni teflonowej bez oleju) podpiekamy  lekko posolone plastry cukinii i bakłażana z obu stron.Odkładamy je na talerz.
  2. W garnku podpiekamy cebulkę na oleju,dodajemy mięso mielone,mieszamy.Do wysmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki,przecier,bulion i gotujemy około 20 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.Na koniec przyprawiamy.
  3. W mniejszym garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo mleko.Doprawiamy solą,pieprzem,gałką i dodajemy czosnek,mieszając czekamy aż sos się zagotuje i lekko stężeje.Sos odstawiamy.
  4. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego,na to plastry cukinii,następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.Całość  zakrywamy sosem beszamelowym(zostało mi trochę plastrów cukinii i bakłażana więc ułożyłam je na wierzch),górę posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 45-60 minut.
           Smacznego :)




3 komentarze

  1. Pyszna zapiekanka, kupiłam na tygodniu greckim w lidlu fetę, więc może też zrobię na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...obłędna :). Robię ją często, ale z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda bardzo lubię to danie:)

    OdpowiedzUsuń