JABŁKA PRAŻONE DO CIAST + FILMIK

17 lut 2014
data:post.title
Jabłka prażone są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Polecam je do ciast kruchych, tart, babeczek, ryżu, również do przekładania biszkoptu. Przygotowane według tego przepisu są gęste i bardzo smaczne, polecam.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1,5-2 kg winnych jabłek typu reneta, antonówka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki( bez gniazd nasiennych ) 
  2. Przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę, wsypujemy cukier.
  3. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając ( około 10-15 minut).
  4. Kiedy jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i lekko je studzimy, wlewamy sok z cytryny. Kiedy masa jest już letnia, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy łyżką aż mąka dobrze się rozmiesza a nie zbryli. Jabłka zagotowujemy cały czas mieszając tak aby powstała gęstawa masa. Mąka mysi się uprażyć.
  5. Po ostudzeniu jabłka nadają się do przełożenia ciasta lub do pieczenia z cistami kruchymi i półkruchymi.
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 






5 komentarzy

  1. Domowe najlepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z przedmówczynią, nie ma to jak domowe:) czysta poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie jabłka, zwłaszcza na ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąką? Pierwszy raz słyszę.Zawsze czytam, że żelfix dodać. Zawsze smażyłam aż zgęstnieje. Muszę wypróbować ten pomysł 😊

    OdpowiedzUsuń