Polecam :)
SKŁADNIKI : na 4-6 pucharków
- 1 opakowanie podłużnych,słodkich biszkoptów
 - 2 małe kubeczki śmietanki 30 % , po 200 ml
 - 1 duży serek waniliowy 400 g
 - 1 łyżka cukru
 - 1 duża łyżka żelatyny namoczona w ciepłej wodzie,dobrze rozpuszczona
 - kubek kawy rozpuszczalnej
 
- starta czekolada do posypania
 - owoc granatu (niekoniecznie )
 
- Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
 - Bardzo zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy serek, dalej mieszamy aż składniki się połączą.
 - Do masy serowej wlewamy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko mieszamy. Masę odkładamy do lodówki do schłodzenia, wtedy lekko stężeje.
 - Biszkopty maczamy w kawie (szybko zanużamy i wyciągamy, nie powinny być mocno nasączone) następnie układamy po dwa na dno pucharków, na to po dwie łyżki masy śmietanowej i znowu biszkopty i śmietana. Desery posypujemy startą, ciemną czekoladą oraz owocem granatu.
 - Przekładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone
 










Pysznu deserek, zjadłabym jeden od razu, do tego z moją ulubioną czekoladą Fin Carre, te je kupuję, mniam :)
OdpowiedzUsuńPolecam inną wersję, tym razem z mascarpone: na jeden pucharek: serek wymieszany z jednym żółtkiem i cukrem waniliowym, na spód kładziemy biszkopty, nastepnie mase serową, dżem żurawinowy, znów serek i na wierzch kiwi, można ozdobić miętą :)
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńDeserów wyszło 5-6 sztuk w dużych pucharkach. Jeżeli użyjemy mniejszych miseczek będzie ich więcej, porcje rozkładamy opcjonalnie do wielkości naczynia :)
UsuńJak długo może zostać w lodówce tiramisu?
OdpowiedzUsuńMasa nie chce stężenieć(pkt. 3)( wstawiłam do lodówki o jakiejś 18:30, jest 20:02 i dalej czekam)
OdpowiedzUsuń