BABKA MARMURKOWA

19 lis 2015
data:post.title
Babka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 200 g margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2-3 figi
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy mleko i mieszamy, po chwili wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 
  2. Z ciasta odlewamy mniejszą część, którą mieszamy z kakao. 
  3. Keksówkę o wym. 36/10 smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Wylewamy ciasto jasne a na to ciasto kakaowe, wyrównujemy wierzch. Figi kroimy na plastry i układamy na cieście. 
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut.
  5. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. 


3 komentarze