PIECZONE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

1 lis 2015
data:post.title
Dzisiaj przepis na pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z dodatkiem kurkumy, dzięki czemu mają piękny kolor w jesiennej tonacji. Nadzienie przygotowałam z ciecierzycy i pieczarek, jednak pierożki możemy nadziać dowolnym farszem.


                                                           SKŁADNIKI : na dwie blaszki
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 5 łyżek oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
                                                                           FARSZ: 
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej na półmiękko
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojone pieczarki oraz cebulę, do momentu aż płyny odparują. Wsypujemy soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.

                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, powinno ono odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm.
  3. Wycinamy z placków kółka, dużą szklanką. Na które kładziemy po łyżce farszu i sklejamy pierogi.
  4. Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut.
  6. Pierogi podajemy z dowolnym sosem, barszczem lub zjadamy same. Smacznego.


1 komentarz

  1. pięknie żółte - wyglądają smacznie :)

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - mam nadzieję, że dołączysz :)

    OdpowiedzUsuń