Składniki :
- 4-5 udek z kurczaka
- sól, pieprz cayenne do smaku
- olej do podpieczenia mięsa
Sos :
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo :
- pieczone ziemniaczki
- czerwona fasolka z puszki
Przygotowanie :
- Składniki sosu mieszamy w miseczce aż dobrze się połączą.
- Udka kurczaka myjemy, przecinamy na pół i nacieramy solą oraz pieprzem cayenne.
- Mięso podpiekamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się ładnie zarumieni.
- Udka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem barbecue.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, przez około 45 minut aż będą miękkie.
- Na talerz układamy porcje pieczonych ziemniaczków, na to kawałki mięsa i posypujemy czerwoną fasolką. Smacznego.
Chętnie zrobię kurczaka w takim sosie, bo Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :)
Usuń