KURCZAK W SOSIE BARBECUE

1 sty 2016
data:post.title
Sos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej, w połączeniu z mięsem a tym razem padło na kurczaka, smakuje rewelacyjnie. Sos można przygotować samodzielnie a mięso w nim pieczone jest kruche, soczyste i wręcz przepyszne, polecam.


                                                                     Składniki :
  • 4-5 udek z kurczaka
  • sól, pieprz cayenne do smaku
  • olej do podpieczenia mięsa
                                                                            Sos : 
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku
                                                                    Dodatkowo : 
  • pieczone ziemniaczki
  • czerwona fasolka z puszki
                                                                   Przygotowanie : 
  1. Składniki sosu mieszamy w miseczce aż dobrze się połączą.
  2. Udka kurczaka myjemy, przecinamy na pół i nacieramy solą oraz pieprzem cayenne.
  3. Mięso podpiekamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się ładnie zarumieni.
  4. Udka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem barbecue.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, przez około 45 minut aż będą miękkie.
  6. Na talerz układamy porcje pieczonych ziemniaczków, na to kawałki mięsa i posypujemy czerwoną fasolką. Smacznego.


2 komentarze

  1. Chętnie zrobię kurczaka w takim sosie, bo Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń