SKŁADNIKI na ciasto :
- 250 g masła / margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
DODATKOWO :
- 1 puszka brzoskwiń, odcedzonych
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki
- 3 białka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 2 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę.
PRZYGOTOWANIE :
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni.
Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce.
Uwagi; Ciasto idealnie się kroi na drugi dzień ponieważ wtedy już się nie kruszy.
Jaka duza brytwanka?
OdpowiedzUsuń