KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI

23.01.2016
data:post.title
Ciasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki.


                                                              SKŁADNIKI na ciasto : 
  • 250 g masła / margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy mąkę z proszkiem i ewentualnie śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce.

                                                              DODATKOWO : 

  • 1 puszka brzoskwiń, odcedzonych
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki
  • 3 białka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę.

                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni.
Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce. 

Uwagi; Ciasto idealnie się kroi na drugi dzień ponieważ wtedy już się nie kruszy. 


Prześlij komentarz