SKŁADNIKI :
- 350 g ugotowanych ziemniaków (1 flaczarka ) przeciśniętych przez praskę
- 2 jajka
- 550 g mąki tortowej ( 4 szklanki z czubkiem )
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, rozmieszane drożdże w mleku, śmietanę, mąkę oraz cukier. Zagniatamy elastyczne ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być.
- Pozostawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany blat mąką i ponownie zagniatamy. Gdyby się kleiło ponownie posypujemy mąką.
- Wałkiem rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i wycinamy literatką małe kółka. Ciasto można pokroić na kawałki i uformować male pączki.
- Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Uwagi; Ciasto ziemniaczane, pączkowe jest troszkę ciężkie, dlatego robiłam małe pączusie aby ładnie wyrosły, większe pączki są za ciężkie i wychodzą cieńsze.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
o mące nie pisze kiedy mamy ją dodać...
OdpowiedzUsuńDziękuje za spostrzegawczośc, już poprawiłam przepis :)
UsuńDziękuje za spostrzegawczośc, już poprawiłam przepis :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy próbowała Pani do pączków dodać jakieś nadzienie, konfiture itp? Zastanawiam się czy by pasowało.. W czwartek zabieram się za pączki wg Pani przepisu 😀
Pozdrawiam Ania
Witam, nadzienie jak najbardziej będzie pasowało, niedługo znowu je przygotuję i dodam zdjęcia dodatkowo pączków z nadzieniem :)
UsuńDziękuję za odpowiedź 😀 sprawdzę w czwartek 😊
UsuńWyszły pyszne 😀a marmorada różana pasuje idealnie 😊
UsuńTo super że smakowały, następnym razem zrobię je z nadzieniem :)
Usuń