PĄCZKI Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW + FILMIK

9 sty 2016
data:post.title
Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków to chyba jedne z najlepszych jakie jadłam. Bardzo miękkie i delikatne ciasto po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 350 g ugotowanych ziemniaków (1 flaczarka ) przeciśniętych przez praskę
  • 2 jajka
  • 550 g mąki tortowej ( 4 szklanki z czubkiem )
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, rozmieszane drożdże w mleku, śmietanę, mąkę oraz cukier. Zagniatamy elastyczne ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być.
  2. Pozostawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu na 30 minut aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany blat mąką i ponownie zagniatamy. Gdyby się kleiło ponownie posypujemy mąką.
  4. Wałkiem rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i wycinamy literatką małe kółka. Ciasto można pokroić na kawałki i uformować male pączki. 
  5. Pozostawiamy pączki na 10 minut aż podrosną, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Wyciągamy za pomocą patyczka do szaszłyków, układamy na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
         Uwagi; Ciasto ziemniaczane, pączkowe jest troszkę ciężkie, dlatego robiłam małe pączusie aby                          ładnie wyrosły, większe pączki są za ciężkie i wychodzą cieńsze.
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 






8 komentarzy

  1. o mące nie pisze kiedy mamy ją dodać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za spostrzegawczośc, już poprawiłam przepis :)

      Usuń
    2. Dziękuje za spostrzegawczośc, już poprawiłam przepis :)

      Usuń
  2. Witam
    Czy próbowała Pani do pączków dodać jakieś nadzienie, konfiture itp? Zastanawiam się czy by pasowało.. W czwartek zabieram się za pączki wg Pani przepisu 😀
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nadzienie jak najbardziej będzie pasowało, niedługo znowu je przygotuję i dodam zdjęcia dodatkowo pączków z nadzieniem :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź 😀 sprawdzę w czwartek 😊

      Usuń
    3. Wyszły pyszne 😀a marmorada różana pasuje idealnie 😊

      Usuń
    4. To super że smakowały, następnym razem zrobię je z nadzieniem :)

      Usuń