DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

11 sty 2016
data:post.title
Dzisiaj pomysł na drożdżówkę z masłem orzechowym, rewelacyjna w smaku oraz efektownie  zapleciona jak wianuszek. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam.


                                                  Składniki na dwie drożdżówki: 
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanka cukru
                                                                Dodatkowo : 
  • masło orzechowe do nadziania 
  • polewa lukrowa i orzechy do posypania
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
                                                                Przygotowanie : 
  1. Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko i rozpuszczone drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. 
  2. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. 
  4. Dzielimy je na dwa kawałki, które rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto nacinamy wzdłuż, tworząc grzebyczek, na jego nie przeciętym końcu rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy ciasto, powstanie wałek, następnie sklejamy jego końce. 
  5. Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
  6. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami. 
  7. Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.



1 komentarz

  1. Z masłem orzechowym?! Dla mnie ideał <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń