Dzisiaj pomysł na drożdżówkę z masłem orzechowym, rewelacyjna w smaku oraz efektownie zapleciona jak wianuszek. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam.
Składniki na dwie drożdżówki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanka cukru
Dodatkowo :
- masło orzechowe do nadziania
- polewa lukrowa i orzechy do posypania
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie :
- Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko i rozpuszczone drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
- Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy.
- Dzielimy je na dwa kawałki, które rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto nacinamy wzdłuż, tworząc grzebyczek, na jego nie przeciętym końcu rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy ciasto, powstanie wałek, następnie sklejamy jego końce.
- Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
- Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami.
- Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
Z masłem orzechowym?! Dla mnie ideał <3
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/