TRUFLE ORZECHOWO - CZEKOLADOWE

27.01.2016
data:post.title
Trufle to pyszne, małe czekoladki. Jak dla mnie, czekoladowo-orzechowe to moje ulubione. Bardzo szybko się je przygotowuje, obtoczone w kakao lub chrupiących orzechach zachwycą nie jedną osobę.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 150 g herbatników
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanka mleka
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Herbatniki mielimy blenderem bardzo drobno, prawie na mąkę. Orzechy ( można użyc dowolnych ) również drobno mielimy. 
  2. W garnku ogrzewamy mleko, cukier, masło, połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników, nie zagotowujemy.
  3. Herbatniki i orzechy przekładamy do miski, wlewamy ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy małe kuleczki które obtaczamy w kakao i mielonych orzechach. Układamy czekoladki na talerzu i chłodzimy w lodówce aż całkowicie stwardnieją.
  5. Przechowujemy je w zamkniętym, pojemniku nie koniecznie w lodówce.
  6. Smacznego.


3 komentarze

  1. http://smakowitezyciekobiet.blogspot.com/
    zapraszam na nowego bloga kulinarnego i nietylko

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepisy !
    Zapraszam do mnie :D
    http://przysmaki24.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń