SKŁADNIKI :
- 450 g ziemniaków, zważonych po ugotowaniu i zmieleniu ( 1 flaczarka )
- 1 jajko
- 2-3 szklanki mąki
PRZYGOTOWANIE :
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę.
- Po całkowitym wystygnięciu dodajemy jajko i mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciasto.
- Ciasto dzielimy na części z których, posypując mąką robimy wałki.
- Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody.
- Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą.
- Smacznego.
Uwielbiam kopytka. Zdjęcie mnie tu przyciągnęło :))
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Ja najbardziej lubię ze wszelkimi sosami. Obiad idealny :))
Dziękuje, właśnie dzisiaj robiłam je na obiad i w końcu postanowiłam wystawic przepis na kopytka :) pozdrawiam.
UsuńPrzypomniałaś mi, że dawno ich nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam z masełkiem i cukrem..............smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń