KOPYTKA

17.01.2016
data:post.title
Kopytka to znane i lubiane kluski które goszczą na naszych stołach. Są świetnym dodatkiem do obiadów, pyszne z mięsnymi, pieczeniowymi lub grzybowymi sosami, albo polane pieczoną cebulką z kiełbaską i też są rewelacyjne.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 450 g ziemniaków, zważonych po ugotowaniu i zmieleniu ( 1 flaczarka )
  • 1 jajko
  • 2-3 szklanki mąki
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę.
  • Po całkowitym wystygnięciu dodajemy jajko i mąkę, wszystko zagniatamy na jednolite, nie klejące ciasto. 
  • Ciasto dzielimy na części z których, posypując mąką robimy wałki.
  • Każdy wałek kroimy ukośnie na kopytka.
  • Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody.
  • Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą.
  • Smacznego.

5 komentarzy

  1. Uwielbiam kopytka. Zdjęcie mnie tu przyciągnęło :))
    Pyszne danie. Ja najbardziej lubię ze wszelkimi sosami. Obiad idealny :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, właśnie dzisiaj robiłam je na obiad i w końcu postanowiłam wystawic przepis na kopytka :) pozdrawiam.

      Usuń
  2. Przypomniałaś mi, że dawno ich nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam z masełkiem i cukrem..............smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń