ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM, SEREM I MARCHEWKĄ

27.01.2016
data:post.title
Roladki ze schabu można przygotować na wiele sposobów i nadziać różnymi farszami. Dzisiaj pomysł na smaczne nadzienie ze szpinaku, twarogu, czosnku i marchewki.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 8 plastrów schabu
  • 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie marchewki
  • 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę
  • 200 g twarogu
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
  • 1 cebula, pokrojona w talarki
  • 1 łyżka mąki
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Schab rozbijamy na kotlety, oprószamy z każdej strony przyprawami.
  2. Szpinak kroimy na kawałki, podpiekamy ze zmiażdżonym czosnkiem na dwóch łyżkach oleju.
  3. Twaróg rozgniatamy, dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko.
  5. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki.
  6. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami.
  7. Podpiekamy je na oleju z każdej strony aż się zarumienią, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, cebulę i  dusimy do miękkości, Pod koniec sos doprawiamy do smaku i  zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/2 szklance wody.
  8. Roladki schabowe podajemy z kaszą, ziemniakami i ulubioną surówką.
  9. Smacznego.


3 komentarze