SKŁADNIKI : na dwie zapiekanki
- 400 g makaronu kokardki lub świderki
- 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 4 łyżki oleju
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 podłużny ogórek
- sól, pieprz do smaku
SOS BESZAMELOWY :
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 250 g sera żółtego
Masło rozpuszczamy w garnku, następnie wlewamy mleko wymieszane z mąką. Ciągle mieszamy do momentu aż się zagotuje bo sos szybko gęstnieje. Zakręcamy gaz, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę oraz część startego sera. Mieszamy aż ser się rozpuści.
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy.
- Szynkę lub mięso kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju z cebulą i doprawiamy przyprawą gyros, solą i pieprzem.
- Do miski przekładamy makaron, dodajemy podpieczone mięso, odcedzoną kukurydzę i pokrojoną paprykę i ogórka. Mieszamy i doprawiamy przyprawą gyros do smaku.
- Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem, lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą startego serem.
- Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a ser rozpuści.
- Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną ketchupem. Smacznego.
Jak zawsze apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam :)
UsuńW tej zapiekance jest chyba jakiś "uzależniacz",bo u mnie w domu,a robię podobną,znika w każdej ilości:)
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty i wszystko wytłumaczone za co duży plus bo ekspertem w kuchni nie jestem ;-), co prawda ja dodałam przyprawę kebab-gyros i nie dalam ogórka bo akurat nie mialam ale itak w smaku super. Udany eksperyment wiec przepis zachowuje i jeszcze z pewnością nieraz skorzystam. Dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że zapiekanka smakowała :)
UsuńBomba polecam😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i życzę smacznego
Usuń