ZAPIEKANKA GYROS

10 sty 2016
data:post.title
Zapiekankę gyros uwielbiają moi domownicy a dzieci wręcz nie mogą się doczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam.


                                                      SKŁADNIKI : na dwie zapiekanki
  • 400 g makaronu kokardki lub świderki
  • 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 łyżki oleju
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 podłużny ogórek
  • sól, pieprz do smaku 
                                                           SOS BESZAMELOWY : 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
Masło rozpuszczamy w garnku, następnie wlewamy mleko wymieszane z mąką. Ciągle mieszamy do momentu aż się zagotuje bo sos szybko gęstnieje. Zakręcamy gaz, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę oraz część startego sera. Mieszamy aż ser się rozpuści.

                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy. 
  2. Szynkę lub mięso kroimy w małą kostkę, podpiekamy na oleju z cebulą i doprawiamy przyprawą gyros, solą i pieprzem. 
  3. Do miski przekładamy makaron, dodajemy podpieczone mięso, odcedzoną kukurydzę i pokrojoną paprykę i ogórka. Mieszamy i doprawiamy przyprawą gyros do smaku.
  4. Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem, lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą startego serem.
  5. Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a ser rozpuści.
  6. Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną ketchupem. Smacznego.




7 komentarzy

  1. W tej zapiekance jest chyba jakiś "uzależniacz",bo u mnie w domu,a robię podobną,znika w każdej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prosty i wszystko wytłumaczone za co duży plus bo ekspertem w kuchni nie jestem ;-), co prawda ja dodałam przyprawę kebab-gyros i nie dalam ogórka bo akurat nie mialam ale itak w smaku super. Udany eksperyment wiec przepis zachowuje i jeszcze z pewnością nieraz skorzystam. Dziękuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń