SKŁADNIKI :
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/2 kg mąki pszennej Szymanowskiej
- 40 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka octu
- 2 jajka
- olej Polski do smażenia pączków
POLEWA :
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- posypki dekoracyjne
Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, ocet, rozpuszczone masło, wsypujemy cukry, mąkę i wbijamy jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się kleić.
Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka. Pączki serduszka pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
Pączki wykładamy na papier śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu.
Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych.
Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia.
Wyglądają obłędnie ^^, oczu oderwać od nich nie można ^^
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń