PĄCZKI SERDUSZKA

12 sty 2016
data:post.title
Dzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 kg mąki pszennej Szymanowskiej
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka octu
  • 2 jajka
  • olej Polski do smażenia pączków
                                                                        POLEWA : 
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • posypki dekoracyjne
Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy.

                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Drożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, ocet, rozpuszczone masło, wsypujemy cukry, mąkę i wbijamy jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się kleić.
Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka. Pączki serduszka pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. 
Pączki wykładamy na papier śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu.
Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych.
Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia.
Pączusie są pyszne, polecam.



2 komentarze

  1. Wyglądają obłędnie ^^, oczu oderwać od nich nie można ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń