SKŁADNIKI :
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 puszki łososia 150 g w sosie własnym GRAAL
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 mała cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sezam do obtoczenia pulpetów
DODATKOWO :
- duża garść szpinaku
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- kukurydza z puszki lub małe, mrożone kolby kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli dla lubiących ostre dania
- 3 łyżki
- tarty parmezan do posypania
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
- Łososia odcedzamy, przekładamy do miski, następnie dodajemy jajko, sok z cytryny, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy z ziarnie sezamu, układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut.
- Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojoną paprykę, szpinak, przeciśnięty czosnek, odcedzoną fasolkę, kukurydzę, pulpety i tarty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz skrapiamy oliwą. Mieszamy.
- Na talerze nakładamy porcje makarony z łososiowymi pulpetami, posypujemy dodatkowo tartym parmezanem i chilli, podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz