MAKARON ZE SZPINAKIEM I PULPETAMI Z ŁOSOSIA

19.01.2016
data:post.title
Dania z makaronem zawsze się sprawdzają na szybki i pyszny obiad. Dzisiaj pomysł na makaron z warzywami, szpinakiem i pulpetami z łososia firmy GRAAL.


                                                                        SKŁADNIKI :
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki łososia 150 g w sosie własnym GRAAL
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam do obtoczenia pulpetów
                                                                  DODATKOWO : 
  • duża garść szpinaku 
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • kukurydza z puszki lub małe, mrożone kolby kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli dla lubiących ostre dania
  • 3 łyżki 
  • tarty parmezan do posypania 
  • oliwa z oliwek
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
  2. Łososia odcedzamy, przekładamy do miski, następnie dodajemy jajko, sok z cytryny, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy z ziarnie sezamu, układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut.
  4. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojoną paprykę, szpinak, przeciśnięty czosnek, odcedzoną fasolkę, kukurydzę, pulpety i tarty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz skrapiamy oliwą. Mieszamy.
  5. Na talerze nakładamy porcje makarony z łososiowymi  pulpetami, posypujemy dodatkowo tartym parmezanem i chilli, podajemy. Smacznego.


Prześlij komentarz