Składniki ciasta na tortownicę 24 cm:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki.
Jabłka prażone :
- 4-5 winne jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon do smaku
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i doprawiamy do smaku cynamonem. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Śmietana :
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 śmietanfix
- odrobina czerwonego barwnika lub 1 łyżka soku z buraczka
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem waniliowy. Kiedy jest już ubita dodajemy śmietanfix, barwnik i mieszamy. Śmietanę odkładamy w chłodne miejsce.
Przygotowanie :
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut.
Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego.
pyszny !
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://wcichejkuchni.blogspot.com/