PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY

26.01.2016
data:post.title
Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardzo pyszny. Mój mąż jest jego zwolennikiem, polecam.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 1 kg marchewki
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł )
  • 1/2 puszki groszku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę.
  2. Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują.
  3. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
  4. Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka.
  5. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą. 
  6. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową i chłodzimy go kilka godzin w lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego.
Uwagi; pasztet jest już dobry zaraz po upieczeniu, tylko lepiej go kroić po schłodzeniu, wtedy jest bardziej zwarty. Polecam do niego odrobinę sosu np. chrzanowego wtedy pasztet jest mniej słodki a bardziej wyrazisty w smaku.





4 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, pasztet dietetyczny na Święta Wielkanocne jak najbardziej polecam :)

      Usuń
  2. To coś dla mnie. Już zapomniałam jak smakuje pasztet, bo nie jem mięsa więc tą propozycję na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń