SKŁADNIKI :
- 1 kg marchewki
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł )
- 1/2 puszki groszku
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- pęczek natki pietruszki
- dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE :
- Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę.
- Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują.
- Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
- Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka.
- Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą.
- Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową i chłodzimy go kilka godzin w lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego.
ależ apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje, pasztet dietetyczny na Święta Wielkanocne jak najbardziej polecam :)
UsuńWygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Już zapomniałam jak smakuje pasztet, bo nie jem mięsa więc tą propozycję na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń