SKŁADNIKI :
- 3 średnie buraki
- 1-2 udka kurczaka
- włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty )
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli
- 2 ziemniaki, pokrojone
- liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz , magi do smaku
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.
- Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą.
- Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody.
- Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia.
- Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku.
- Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami lub krokietami. Smacznego.
Prześlij komentarz