BARSZCZ UKRAIŃSKI

03.01.2016
data:post.title
Barszcz ukraiński jest pyszną i sycącą zupą. Polska wersja nie jest tak tłusta jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, niemal danie jednogarnkowe. W zimowe, ponure dni jest ona jak balsam dla ciała, aromatyczna, gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 3 średnie buraki
  • 1-2 udka kurczaka
  • włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty )
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli
  • 2 ziemniaki, pokrojone
  • liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz , magi do smaku
  • posiekana natka pietruszki
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut. 
  2. Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. 
  3. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.
  4.  Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody. 
  5. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia. 
  6. Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku.
  7. Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami lub krokietami. Smacznego.

Prześlij komentarz