SKŁADNIKI :
- 1 duża cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1-2 cebule
- 1 kilogram dojrzałych pomidorów
- sól,pieprz,kostka rosołowa
- do smaku ostra papryka w proszku
- odrobina oleju
- 1 szklanka wody
Cukinię obieramy,wydrążamy gniazda nasienne (ja użyłam młodej cukinii bez pestek).Papryki również pozbawiamy gniazd nasiennych,pomidory parzymy w wrzątku,zdejmujemy skórkę.Cebulę obieramy,wszystko kroimy w kostkę.
W garnku podpiekamy na oliwie cebulę,dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię.Chwilkę podsmażamy,co jakiś czas mieszając.Dodajemy pomidory,kostkę rosołową i wlewamy wodę.Przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i papryką.Gdyby leczo było zbyt wodniste należy je lekko zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
Smacznego .
Uwielbiam leczo:)
OdpowiedzUsuńMniam, takie warzywne leczo też jest pyszne, w tym tygodniu ,kuchnia lidla, ma fajne przepisy na mięska, już się szykuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpycha ! :)
OdpowiedzUsuń