LECZO WARZYWNE

6 paź 2013
data:post.title
Leczo z cukinią jest bardzo pyszne i szybkie w wykonaniu.Podane z świerzym pieczywem ucieszy nie jedną osobę.



                                       SKŁADNIKI :

  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 cebule
  • 1 kilogram dojrzałych pomidorów
  • sól,pieprz,kostka rosołowa
  • do smaku ostra papryka w proszku 
  • odrobina oleju
  • 1 szklanka wody
                                                 Przygotowanie :
Cukinię obieramy,wydrążamy gniazda nasienne (ja użyłam młodej cukinii bez pestek).Papryki również pozbawiamy gniazd nasiennych,pomidory parzymy w wrzątku,zdejmujemy skórkę.Cebulę obieramy,wszystko kroimy w kostkę.
W garnku podpiekamy na oliwie cebulę,dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię.Chwilkę podsmażamy,co jakiś czas mieszając.Dodajemy pomidory,kostkę rosołową i wlewamy wodę.Przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i papryką.Gdyby leczo było zbyt wodniste należy je lekko zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
Smacznego .


3 komentarze

  1. Mniam, takie warzywne leczo też jest pyszne, w tym tygodniu ,kuchnia lidla, ma fajne przepisy na mięska, już się szykuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń