- 1 opakowanie ciastek sasanek( lub innych podobnych )
- 100 g margaryny
- 1 puszka słodkiego mleka,gotowana 1-2 godziny
- 4 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 śmietany po 200 ml 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka żelatyny,rozpuszczona w ciepłej wodzie
- Tortownicę wykładamy folią spożywczą
- Ciastka kruszymy,łączymy z miękkim masłem dokładnie je łącząc.Masą wykładamy dno tortownicy.
- Banany obieramy,kroimy w plasterki,skrapiamy sokiem z cytryny.Układamy na masie z ciastek,lekko je dociskając.
- Karmel wylewamy na banany.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno,pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną żelatynę,energicznie mieszamy.Wykładamy na karmel,wyrównujemy wierzch ciasta.
- Ozdabiamy czekoladą lub odrobiną karmelu.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Ale pyszne musiało być, uwielbiam banany ;)
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam takie słodkości, dzisiaj w Lidlu jeszcze załapałam się na promocję sasanek i zrobiłam zapas, do deserów idealne :)
OdpowiedzUsuńW składnikach jest wymieniane mleko słodkie w puszcze a w przygotowaniu tego ciasta nie ma tego składnika?
OdpowiedzUsuńMleko w puszce gotowane 1-2 godziny,po ugotowaniu włąsnie z tego,słodkiego mleka robi się karmel babrdzo,bardzo gęsty i to włąsnie wykładamy na banany :) dodatkowo jest ilustracja obrazkowa :)
Usuń