SZARLOTKA BARDZO TRADYCYJNA I BARDZO PYSZNA

16 paź 2013
data:post.title
Ciasto z jabłkami  smakuje prawie wszystkim.Często nie zdąży ostygnąć a już część jabłecznika  znika.Przepis na moją szarlotkę taki jak zawsze,czyli z głowy,ale dzisiaj zapisuję składniki i podaję przepis.
Jabłka często dodaję ze słoika które są niezastąpione zimą,jednak nie wszyscy jabłka pasteryzowane mają więc w przepisie podaję świeże.
Jabłecznik zawsze się udaje :)


                                                         SKŁADNIKI : na blaszkę o wymiarach 34/25

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny o pokojowej temperaturze 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
                                                                JABŁKA :

  • 1,5 kg jabłek obranych i startych na tarce jarzynowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cynamon do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier puder do posypania ciasta
                                                       PRZYGOTOWANIE :
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,czasami trochę się klei więc podsypujemy stolnicę mąką.Odkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Starte jabłka przekładamy z cukrem i cynamonem do garnka,gotujemy aż ładnie zmiękną,około 15 minut.Wytworzy się trochę soku ale nie musimy się tym przejmować.Zakręcamy gaz, wsypujemy do letnich jabłek mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy.Jeszcze raz zagotowujemy mieszając i masa jest gotowa.
Ciasto dzielimy na dwie części,(u mnie większy kawałek ciasta trafił na dół blaszki ) rozwałkowujemy płat ciasta,podsypując go mąką,przekładamy go do wyłożonej papierem blachy,wykładamy jabłka,mogą być ciepłe i następny blat ciasta.Końce kruchego ciasta wyrównujemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160-170 *C,przez 40 minut.
Jabłecznik zostawiamy do ostygnięcia.Posypujemy cukrem pudrem i gotowe,najsmaczniejszy na drugi dzień,polecam.




6 komentarzy

  1. Taką szarlotkę piecze często moja teściowa :) Lubię ją, ale wolę jednak takie w których jest więcej jabłek, a mniej ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, ja piekłam wczoraj jabłecznik, mam jeszcze sporo musu jabłkowego w słoikach, jak mi się skończą to kupuję w Lidlu gotowe, prażone, również pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile dodajesz cynamonu? Ja chyba troszkę przesadziłam... Zrobiłam dzisiaj i wyszła palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonu daję około 1/2 łyżeczki lub troszkę mniej, lepiej z nim nie przesadzic bo jabłka nie będą miały swojego smaku :)

      Usuń