SPAGHETTI CARBONARA

23.10.2013
data:post.title
Spaghetti jest typową, włoską potrawą a najpopularniejszy z sosów do makaronu jest sos carbonara. Robi się go tradycyjnie z boczku, żółtek, śmietany i sera parmezan, jednak istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie i wszystkie są pyszne. Ja robię sos na mleku, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 300 g makaronu spaghetti lub penne 
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki mleka 3,2 % lub słodkiej śmietanki
  • 1 duża łyżka maki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego ser
                                                           PRZYGOTOWANIE :

Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Boczek z cebulą rumienimy w garnku na odrobinie oleju. Następnie dodajemy mleko wymieszane z mąką, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, mieszamy, czekamy aż sos się zagotuje. Wsypujemy część startego sera, dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Porcje makaronu podajemy posypane parmezanem.
Smacznego.
Rada; makaron można mies osobno w miseczce a przed podanie polać sosem, unikniemy wtedy wchłonięcia całego sosu przez makaron.


1 komentarz

  1. Uwielbiam makarony, ten przepis Okrasy również wypróbowałam, pycha, a boczek wedzony z lidla naprawdę dobry, chyba skuszę sie jeszcze na cannelloni Pascala :)

    OdpowiedzUsuń