SKŁADNIKI :
- 300 g makaronu spaghetti lub penne
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 szklanki mleka 3,2 % lub słodkiej śmietanki
- 1 duża łyżka maki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- sól, pieprz
- 100 g żółtego ser
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Boczek z cebulą rumienimy w garnku na odrobinie oleju. Następnie dodajemy mleko wymieszane z mąką, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, mieszamy, czekamy aż sos się zagotuje. Wsypujemy część startego sera, dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Porcje makaronu podajemy posypane parmezanem.
Smacznego.
Rada; makaron można mies osobno w miseczce a przed podanie polać sosem, unikniemy wtedy wchłonięcia całego sosu przez makaron.
Uwielbiam makarony, ten przepis Okrasy również wypróbowałam, pycha, a boczek wedzony z lidla naprawdę dobry, chyba skuszę sie jeszcze na cannelloni Pascala :)
OdpowiedzUsuńTaki sobie ten przepis,na śmietanie i z jajkiem duzo lepsze
OdpowiedzUsuń