KURCZAK W POTRAWCE Z PODGRZYBKÓW

06.10.2013
data:post.title
Dzisiaj polecam pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Piersi z kurczaka w sosie z podgrzybków a do tego kasza.


                                                         SKŁADNIKI :
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku
  • 30 dkg podgrzybków, oczyszczonych i pokrojonych
  • sól, pieprz, majeranek, dowolna przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka jarzynki 
  • 100 ml słodkiej śmietany 
  • odrobina oleju
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka maki rozmieszana w 1/4 szklanki wody
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do mięsa i podpiekamy na odrobinie oleju z dodatkiem cebuli. Następnie dodajemy grzybki, wlewamy wodę, wsypujemy jarzynkę i dusimy około 20 minut (gdy płyny znacznie odparują dolewamy jeszcze trochę wody). Doprawiamy nasz sos przyprawami i czosnkiem, wlewamy śmietanę a na koniec mąkę z wodą, energicznie mieszamy. Posypujemy natką pietruszki i gotowe.
Podajemy z kaszą,ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego.



1 komentarz