Moje dzieci wręcz uwielbiają tak przygotowane kawałki mięska,do tego frytki,surówka i danie gotowe.Kawałki mięsa robię bez kości,tak szybciej się pieką a nie spiekają na ciemno,ważne aby kawałki nie były zbyt duże, bo przecież nie chcemy mieś w środku niedopieczonego mięsa .Wiele eksperymentowałam z mięsem kurczaka i to jest sprawdzony,najlepszy przepis na kurczaka z frytkownicy.Polecam również zamiast mięsa z udek użyć piersi kurczaka,należy jednak piec je krócej.
SKŁADNIKI :
- 2 udka pozbawione skóry i kości (można kupić mięso z podudzi już gotowe)
- sól,dowolna przyprawa do kurczaka,ostra papryka w proszku
- 1-2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do pieczenia ( u mnie frytkownica)
PRZYGOTOWANIE :
Mięso z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na średniej wielkości kawałki,z udka wychodzi około 5 kawałków.Dobrze doprawiamy mięso i odkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Jajka wbijamy do miseczki,roztrzepujemy i panierujemy na przemian ; jajko,maka,jajko i bułka tarta.
Kawałki układamy na talerzy lub desce.Rozgrzewamy olej na funkcję pieczenia kurczaka,wkładamy kawałki i pieczemy 10-12 minut,po tym czasie wyciągamy kawałek i sprawdzamy czy jest dobrze upieczony.
Mięso odcedzamy,układamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Podajemy z frytkami i surówką.
Smacznego.
Prześlij komentarz