OPIEŃKI W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

11.10.2013
data:post.title
Pyszne leśne grzybki a w dodatku w sosie śmietanowym,to marzenie wielu smakoszy grzybów.Opieńki nie wymagają dużej obróbki więc sos przygotowuje się bardzo szybko.Podane z ziemniakami smakuję rewelacyjnie.Polecam.


                                                               SKŁADNIKI :

  • 30 dkg opieniek 
  • 1 cebula obrana i pokrojona na kostkę
  • 1 kostka rosołowa
  • woda do sosu około 1 litr
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 12 % 
  • odrobina oleju
  • natka pietruszki 
  • 2 łyżki maki rozrobione w 1/2 szklanki wody
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
Opieńki myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wodzie z solą około 15 minut, odcedzamy.
W garnku podpiekamy na oleju cebule, dodajemy podgotowane grzyby, kostkę rosołową,zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.
Sos doprawiamy przyprawami do smaku.Mąkę rozrabiamy z wodą, zagęszczamy sos (jak będzie zbyt rzadki dodajemy jeszcze mąki) mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, zakręcamy gaz, sosu już nie gotujemy aby śmietana nam się nie zważyła, dokładnie mieszamy i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub tylko pieczywem. Sos z opieniek jest wyjątkowo dobry.



2 komentarze

  1. no patrz! akurat babcia dała mi koszyk opieniek!

    OdpowiedzUsuń
  2. To polecam sosik z opieńkami i ziemniakami,u mnie szybko zniknął :)

    OdpowiedzUsuń