SKŁADNIKI :
- 30 dkg opieniek
- 1 cebula obrana i pokrojona na kostkę
- 1 kostka rosołowa
- woda do sosu około 1 litr
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 12 %
- odrobina oleju
- natka pietruszki
- 2 łyżki maki rozrobione w 1/2 szklanki wody
W garnku podpiekamy na oleju cebule, dodajemy podgotowane grzyby, kostkę rosołową,zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.
Sos doprawiamy przyprawami do smaku.Mąkę rozrabiamy z wodą, zagęszczamy sos (jak będzie zbyt rzadki dodajemy jeszcze mąki) mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, zakręcamy gaz, sosu już nie gotujemy aby śmietana nam się nie zważyła, dokładnie mieszamy i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub tylko pieczywem. Sos z opieniek jest wyjątkowo dobry.
no patrz! akurat babcia dała mi koszyk opieniek!
OdpowiedzUsuńTo polecam sosik z opieńkami i ziemniakami,u mnie szybko zniknął :)
OdpowiedzUsuń