SKŁADNIKI :
- 1 kg cukinii bez pestek
- 2 marchewki,obrane
- 1 duża łyżka płatków owsianych
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku,przeciśniętego przez praskę
- 2 jajka
- 2 duże łyżki skrobi kukurydzianej (jeżeli nie mamy,dodajemy mąkę ziemniaczaną)
- sól,pieprz
Na rozgrzaną,suchą patelnię teflonową kładziemy po dużej łyżce ciasta,formując i przyklepując nasze placki.Smażymy około 2 minut z każdej strony,przekręcamy delikatnie łopatką na drugą stronę.
Upieczone placki podajemy z jogurtem lub śmietaną.
Smacznego.
podoba mi się ta wersja placków:) ja ostatnio robiłam z większą ilością warzyw:)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńMuszę też takie placuszki zrobić, u mnie również nadmiar cukini, dziś robię cukiniowe pizze (,kuchnia lidla,), bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńU mnie dzos w wersji z gulaszem. Takie ala placki po wegiersku ;)
OdpowiedzUsuńU mnie dzos w wersji z gulaszem. Takie ala placki po wegiersku ;)
OdpowiedzUsuńDanie z pewnością będzie pyszne :)
UsuńDanie z pewnością będzie pyszne :)
Usuń